Ureditev idealne kuhinje za današnje (pre)zaposlene družine

27. januarja 2018

Kuhinja je srce vsakega doma, hkrati pa je tudi najbolj »oblegano« mesto v gospodinjstvu.

Pripravili smo vam nekaj predlogov za ureditev idealne kuhinje za danes večinoma (pre)zaposlene družine, s pomočjo katerih si olajšate kuhinjska opravila.

  • Od trenutka, ko se zbudimo, smo običajno že v polnem pogonu. Kar najbolj funkcionalno opremljena kuhinja, ki odseva naš življenjski slog in zadosti vsem družinskim potrebam, je zato osnova našega bivalnega prostora.

Večnamenske delovne površine

  • Zadnji kuhinjski trendi poudarjajo pomen večnamenskih površin v kuhinji. Najsi gre za velik kuhinjski otok z udobnim prostorom za zajtrkovanje ob strani, prostoren delovni pult, večnamenske delovne površine (ki jih lahko uporabljajo za pisanje šolskih nalog tudi otroci), dvojna pomivalna korita ali dodaten hladilnik pod kuhinjskim pultom – vse to so dodatki, ki naredijo kuhinjo toplo in vabljivo za vse družinske člane in njihove potrebe, ne da bi ji odvzeli uporabnost.

Pametno shranjevanje

  • Nič ni hujšega kot neurejena kuhinja, ki ne izpolnjuje osnovnih potreb po shranjevanju posode, pribora in kuhinjskih pripomočkov. Izberite kuhinjske omarice, ki se kar najbolje prilegajo v prostor ter jih razvrstite tako, da vam je vsebina vedno na dosegu rok. V pomoč so vam lahko še izvlečne, tudi kotne police ter omarice z roloji za shranjevanje malih gospodinjskih aparatov. Lonce in ponve shranjujte v neposredni bližini štedilnika, pladnje za pečenje pa pod vgradno pečico. Če začimbe razporedite na odprte police nad delovno površino, zlahka izberete tiste, ki jih med kuhanjem potrebujete. V omarico pod pomivalnim koritom dodajte sistem za razvrščanje oziroma recikliranje odpadkov, s katerim privarčujete prostor.

Prilagodljivi gospodinjski aparati

  • Že davno je konec časov, ko smo lahko kupili gospodinjske aparate zgolj ene velikosti, zaradi česar je bilo treba opremo prilagoditi njim in ne obratno. Z razvojem in novimi tehnologijami so aparati izpopolnjeni tako, da so popolnoma prilagodljivi vsakim prostorskim potrebam. Hladilniki (enovratni, dvovratni, samostoječi, vgradni, podpultni …), pečice z vrsto naprednih funkcij, kuhalne plošče za vsak način kuhanja ter učinkoviti in varčni pomivalni stroji so danes moduli raznovrstnih oblik, barv in tehničnih lastnosti, ki jih izberemo glede na funkcionalne potrebe in želje vsakega gospodinjstva.

Estetski vtis

  • Verjetno hočete, da bi vaša kuhinja odsevala toplino in dajala vabljiv vtis, po drugi strani pa si želite izkoristiti vse prednosti sodobne tehnologije. Novi oblikovalski trendi za kuhinje na srečo združujejo estetiko in funkcionalnost. Vrata hladilnika iz nerjavnega jekla poskrbijo za minimalističen in moderen videz, lesena vrata za vgradni hladilnik pa dajejo vtis domačnosti. Moderne kuhinjske nape se ponašajo z dizajnom, ki povzdigne kuhinjo na višjo dizajnersko raven. Gospodinjski aparati v različnih živahnih barvah doživljajo pravi preporod, pa tudi omarice so na voljo v taki paleti barv in materialov, da zadostijo vsem okusom.

Okolju prijazna uporaba

  • Če želite svojim otrokom privzgojiti okolju prijazne navade, lahko to storite že v kuhinji. Izberite talne obloge in delovne pulte iz trajnostnih, okolju prijaznih ali celo recikliranih materialov, ki jih v hitrem tempu življenja ni težko vzdrževati. Gospodinjski aparati nove generacije porabijo tudi nekaj deset odstotkov manj vode in energije kot njihovi predhodniki, zato ob nakupu pomislite na visok energijski razred. S filtri na vodovodnih pipah poskrbite za izboljšanje pitne vode, da vam ni treba kupovati ustekleničene. Odpadke razvrščajte in jih odlagajte v njim namenjene zabojnike – narava vam bo hvaležna.
  • Vir: www.sheknows.com